El so com a eina escolar

El treball del so és una tarea altament competencial i també cooperativa. Fer ràdio, gravar un espot, una entrevista… i moltes més tasques que faran les delícies dels mestres de llengua, de qualsevol llengua.

Tot seguit us presentem algunes eines que us poden ser molt útils per manipular so.

.

El CDex

CDex és una eina per fer qualsevol cosa relacionada amb l’àudio. Adreçat principalment a l’extracció i a la conversió, coses com ara passar la vostra col·lecció de discos compactes a mp3 o ogg esdevenen extremadament senzilles. El CDex és programari lliure, i permet la utilització de múltiples codificadors sense les restriccions que presenten els programes comercials.

.

Pràctica 1

  1. Descarregueu-vos el programa des de Softcatalà.
  2. Accediu, a El Rebost, categoria multimèdia.
  3. Trobareu una llista de programes, ordenats per ordre alfabètic.
  4. Cerqueu el programa CDEX i descarregueu-lo.
  5. Localitzeu el fitxer cdex_151.zip al vostre ordinador.
  6. És un arxiu comprimit. Extraieu tots els fitxers en una carpeta del vostre ordinador. Per exemple, a la unitat C:\CDEX
  7. Accediu a aquesta carpeta i executeu el fitxer CDex.exe
  8. Entreu al menú Options | Language i trieu Català.
  9. Per comprovar el funcionament introduïu un CD d’àudio al CD-ROM de l’ordinador i obriu el programa.
  10. Tot seguit, seleccioneu una pista i premeu els botons de la dreta de la pantalla.
  11. La primera icona extreu les pistes seleccionades del CD a fitxers WAV (màxima qualitat).
  12. La segona extreu les pistes seleccionades del CD a fitxers d’àudio comprimit (mp3).
  13. La tercera extreu parts d’una pista seleccionada del CD a fitxes wav o d’àudio comprimit, seleccionant el fragment de la pista que volem extreure.
  14. Per localitzar les pistes d’àudio que s’han extret amb les operacions detallades anteriorment, accediu a la carpeta My music que trobareu a c:\CDEX (o a la carpeta on heu instal·lat el programa).

A banda d’extreure pistes d’un CD o fragments de les mateixes, aquest programa també serveix per reproduir música d’un CD.

.

Audacity

L’audacity és un editor d’àudio digital multipistes, amb funcions d’enregistrament, reproducció, importació i exportació a diversos formats, efectes VST i analitzador de freqüències. Formats wav i mp3.

El seu funcionament el podeu seguir mitjançant aquest enllaç tan interessant:

http://didacticatic.educacontic.es/sites/default/files/tree/1122/es/ver/index.html.

Per un major aprofundiment en l’ús d’aquest programa, podeu descarregar-vos un tutorial que trobareu a la web d’audiovisuals dins de l’XTEC.

.

L’entrevista

Una entrevista a algun personatge molt proper als alumnes: mestra de l’escola, directora, monitora de tallers, o a qualsevol altre persona, inclós un company o companya, és una altra eina molt interessant. L’alumnat ha d’escollir el personatge i ha preparar l’entrevista:

  • Què saben d’aquella persona?
  •  Per què l’han escollit?
  • Quina relació té amb ells i elles?
Cal pensar i revisar les preguntes i fer les correccions que calguin. Un cop finalitzada cal procedir al tractament de la informació. Es pot escriure, gravar en MP3, o en vídeo.
.
Un anunci

La publicitat és molt present en els mitjans de comunicació i els alumnes n’han de ser conscients. Podeu enregistrar espots publicitaris del web de Catalunya Ràdio. En aquesta pàgina web podreu descarregar-vos diferents programes prèviament enregistrats que contenen, molts d’ells, anuncis de ràdio.

  • Per fer-ho accediu a la pestanya Àudios de la part superior.
  • Cerqueu un programa ja realitzat i descarregueu l’arxiu, en format mp3, al vostre ordinador.
  • Obriu el programa Audacity i seleccioneu el menú Fitxer | Obre i cerqueu l’arxiu descarregat anteriorment.
  • Utilitzeu el boton de Reproducció, per reproduir l’arxiu fins a trobar un fragment que contingui un anunci que us interessi. Seleccioneu aquest fragment amb l’Audacity.
  • Per fer-ho seleccioneu del menú Edita | Copia. Tot seguit del menú Fitxer | Nou. I finalment, del menú Edita | Enganxa. Amb aquesta senzilla operació haurem retallat un fragment de l’anterior fitxer en un de nou.
  • Per acabar l’operació, aneu al menú Fitxer | Exporta com a MP3 i deseu l’anunci seleccionat en una carpeta de l’ordinador.

A cada anunci heu de preguntar-vos: Què anuncien o què volen que fem? Per a què serveix? Què aconseguirem si ho fem? Quin fragment recordeu? Té música? Com és: alegre, trista, ràpida, lenta? T’ho compraries? Ho faries ? Per què?…

Fer un anunci

Caldrà tenir present diversos aspectes:

  • Què volem anunciar
  • Característiques positives del producte
  • Una música o cançó que lligui amb el producte
  • Una frase divertida (l’eslògan).

Una vegada ho tingueu tot preparat, es procedeix a la gravació.

Per fer l’enregistrament necessitareu un ordinador multimèdia (micròfon inclòs) i el programa Audacity. Amb aquest elements podreu realitzatr l’enregistrament tot seguint els passos següents:

Pràctica 2

  1. Obriu el programa Audacity.
  2. Seleccioneu l’origen del so que volem gravar (micròfon)
  3. Premeu el botó d’Enregistrar i comenceu la gravació.
  4. Per finalitzar premeu el botó d’Aturar.
  5. Per escoltar el resultat obtingut premeu el botó Reprodueix.
  6. Procediu d’aquesta manera fins a tenir enregistrat tot el fragment que voleu.
  7. Com que l’Audacity és un gravador multipista, procedireu a enregistrar la música seleccionada que servirà de fons de l’anunci.
  8. Seleccionem l’origen de la música que hi voleu afegir (CD-Audio).
  9. Reproduïu el fragment de música mitjançant el reproductor multimèdia  i al mateix temps premeu el botó d’Enregistrar a l’Audacity.
  10. En finalitzar premeu el botó Aturar.
  11. D’aquesta manera obtindreu les dues pistes, la primera amb la gravació dels alumnes i la segona amb la música.
  12. Per equilibrar el volum de cada pista heu d’incrementar o disminuir la quantitat de decibels.
  13. Finalment, quan aconseguiu l’equilibri desitjat, accediu al menú Fitxer | Exporta com a MP3 i enregistreu l’anunci com a un únic arxiu d’àudio, i el deseu a l’ordinador.

Un cop enregistrats els anuncis, s’escolten i es comenten.

La ràdio

Fer un programa de ràdio treballa la llengua de manera total. La ràdio escolar és una activitat amb un gran potencial competencial i cooperatiu. Us deixem un petit escrit per a la reflexió:  ràdio escolar

XTEC Ràdio

La ràdio té la llengua oral com a “eina de treball”, per la qual cosa és un dels mitjans més valuosos que permet a l’alumnat transmetre d’una forma dinàmica idees, sentiments, fets, etc. D’aquesta manera, l’alumnat veu com les pràctiques que suposen coneixement i precisió en la llengua oral tenen un valor per si mateixes i el seu coneixement esdevé una necessitat.

El portal XTEC Ràdio és fantàstic per fer-ne un ús didàctic. També des d’aquí podreu entrar en contacte amb centres que porten a terme activitats de ràdio a l’escola.

Pràctica 3

  1. Aneu a xtec.cat | XTEC Mèdia | XTEC Ràdio:
    http://phobos.xtec.cat/audiovisuals/radio/index.php
  2. Observeu la barra d’accés a diversos dels apartats de XTEC Ràdio (banda esquerra inferior); hi trobareu molta informació i materials de gran utilitat.
  3. Torneu al menú de la banda esquerra  i visiteu en primer lloc Llenguatge radiofònic; conté informació didàctica de gran interès que cal conèixer abans de preparar activitats amb els alumnes. Després visiteu els altres apartats; a tots hi podreu trobar idees, informacions de centres, recursos i materials interessants…

Per poder accedir als serveis i participar activament a XTEC Ràdio cal donar-se d’alta.

.

Una ràdio en línia

.
Spreaker és un programa que permet gravar ipodcast i fer una barreja de pistes i sons fins aconseguir una gravació radiofònica. Després s’obté una URL i es pot penjar en un bloc o enviar a casa.
.
.

Un text convertit en audio

El programa vozMe converteix qualsevol text en un arxiu de veu. Permet convertir text en veu mitjançant tecnologia de síntesi de veu. Ofereix recursos per incorporar veu a qualsevol plana web o per dotar de síntesi de veu a qualsevol navegador web. Probeu-lo!.

.

Un locutor o locutora virtual

El woki és una eina de grans possibilitats didàctiques que permet escriure i gravar missatges en línia tot adjuntant-hi una figura animada i personalitzada. Si es desitja, els missatges escrits els transforma en missatges orals (fins i tot en un català força acceptable). Els missatges personals (orals i escrits) i les imatges animades que s’han escollit es poden incorporar en un bloc o en una pàgina web. Prèviament cal donar-se d’alta al servei, que és gratuït. Tot i que la interfície és en anglès, és un web molt intuïtiu.  http://www.voki.com/create.php

.

Música a l’aula

No oblidem el potencial que les TAC ofereixen en l’àrea de música. L’edició digital de partitures és, probablement, una de les eines educatives que resulten més rendibles per al treball d’un docent d’educació musical. Aprendre a manejar un programa que ens permeti escriure música amb l’ordinador ens resultarà molt útil i facilitarà notablement la nostra feina a l’aula de música. Noteflight, és un bon editor de música en línia que ens ofereix els avantatges d’un editor enriquides amb les possibilitats de la web 2.0. Noteflight és molt més que un editor de música en línia, és una comunitat musical 2.0 on podem crear, editar, compartir i publicar partitures de tot tipus i per a qualsevol nivell educatiu i professional. Això significa que, a més d’escriure música, tindrem accés a les partitures creades per nosaltres i la resta d’usuaris, produint-se un benefici mutu.  Noteflight també és molt adequat per a utilitzar-lo en classe amb la PDI. El nostre alumnat podrà escriure les seves cançons, compondre petites melodies, ajudant amb això a fomentar la seva creativitat musical.

.

Música lliure i gratuita

Voleu una base de dades d’on baixar música gratis i efectes de so: http://recursostic.educacion.es/bancoimagenes/web/

Una altra, amb cantants que encara no son famosos: http://freemusicarchive.org/

Deixa un comentari