La Gestió de la informació: RSS

Una presentació

Una explicació

Com podem filtrar la gran quantitat d’informació que hi ha a internet? En l’era de la sobreinformació, la gestió esdevé un element clau per actualitzar coneixements de forma agilitzada.

Una de les eines que ens ofereix la web 2.0 és la Sindicació de Continguts.

Els feeds o canals d’informació han revolucionat la manera d’informar-nos. Bàsicament, ja no anem a buscar nova informació als diferents webs que solem consultar. Així, quan es publica nova informació, ja ens arriba directament a nosaltres a través de la subscripció RSS (Really Simple Syndication), per estar al dia de les novetats.

Els llocs web que volen mantenir i augmentar el trànsit d’usuaris al seu espai, solen facilitar la subscripció al lloc mitjançant alguna icona.

Aquesta icona és actualment la que s’utilitza de forma estàndard per assenyalar el canal d’informació, amb totes les variants quant a color, mida i forma que us vulgueu imaginar.

Al clicar la icona de subscripció, ens demanarà quin és el nostre lector de feeds. Un bon lector seria el Google Reader.

Sindicacions amb Google Reader

Google, a més de ser el cercador d’informació més utilitzat a Internet, destaca en els últims temps per haver fet una aposta decidida orientada a oferir serveis als seus usuaris, amb una clara orientació: els serveis s’ofereixen a través de llocs web. Per accedir-hi, només cal conèixer l’adreça on trobar-los i disposar d’un usuari o un compte de correu de gmail. Google Reader (http://www.google.es/reader) és el lector de RSS que ofereix Google als seus usuaris. Recordeu que tots els serveis gmail estan sota jurisdicció dels EUA i que la contrapartida a la gratuïtat amb què s’ofereixen és la lectura robotitzada de tots els materials que hi hostatgeu per tal d’introduir-hi publicitat personalitzada. Una vegada som a la pàgina ens identifiquem amb el nom d’usuari i contrasenya de Gmail.

Un cop obert el compte cal anar navegant, fins trobar una pàgina a la que vulgueu sindicar-vos. Si cliqueu la icona ella mateixa us anirà guiant en el procés. De vegades us donarà una “tirallonga” que caldrà copiar al Google Reader.

Delicious

El  del.icio.us ofereix un servei web d’emmagatzematge i classificació d’adreces d’Internet, on podreu desar la vostra col·lecció de favorits així com podreu accedir a les de molts altres usuaris/es.

Es poden usar etiquetes per tal d’organitzar i recordar els llocs preferits, la qual cosa en facilita la cerca. També hi ha l’opció de cercar i fullejar del.icio.us per trobar adreces que altres usuaris han enregistrat o descobrir-ne les més visitades o populars.

  • Totes les adreces que hi desem són etiquetables, això vol dir que podem assignar a cada adreça que desem diferents paraules clau i podem afegir-hi també anotacions per tal d’identificar ràpidament allò que tenim desat.
  • Permet la cerca per etiquetes, notes i títols. D’altra banda, també es poden encadenar diferents etiquetes per fer-ne la cerca. Per exemple: http://del.icio.us/dei1/infantil+llengua ens retornarà la llista d’adreces etiquetades amb les paraules “infantil” i “llengua”.
  • Les adreces desades a del.icio.us són accessibles de diferents maneres, tant via navegador com via sindicació RSS.

Fer servir delicious

Per començar a desar les vostres adreces us haureu de registrar clicant l’enllaç register o a »get started«. Arribareu a una pantalla on us demana les vostres dades.

Un cop emplenades us demanarà que instal·leu els botons al vostre navegador que us permetran desar i consultar ràpidament el vostre del.icio.us.

Finalment, l’última pantalla us informarà que ja ho teniu tot a punt per a començar a fer bookmarking amb del.icio.us.

Abans però, us caldrà llegir el mail que us arribarà a l’adreça de correu electrònic que heu indicat al formulari de registre, per tal de confirmar el nou compte.

Els botons que heu instal·lat al vostre navegador són la forma més ràpida de desar (marcar) adreces a del.icio.us. Quan visiteu una pàgina i la voleu desar, només caldrà clicar al botó TAG o post to del.icio.us depenen de quins tipus de botó hagueu instal·lat. Quan apareix el quadre de diàleg per desar l’adreça tindreu l’opció de emplenar els apartats següents:

  • URL: és l’adreça web que voleu desar. Aquest concepte es obligatori.
  • Description: és el nom de la pàgina que esteu registrant. De manera automàtica es registra el títol de la pàgina, si el té. També es pot canviar, si així ho voleu.
  • Notes: aquí podreu anotar tot allò que cregueu oportú destacar de l’adreça que deseu. Té un límit de 255 caràcters.
  • Tags: paraules clau (etiquetes, categories) que assignareu lliurement per descriure l’adreça web que esteu desant i que, posteriorment, us facilitaran la cerca de la web que necessiteu.

Integrar-ho a la pràctica docent

  • Elaborar una llista de recursos d’interès per a la classe.
  • Compartir la nostra llista.
  • Crear una llista per enregistrar adreces interessants per a un projecte de treball comú.
  • Confeccionar llistes compartides per grups de docents de les mateixes matèries, cicles del mateix centre o intercentres per a treballar-les a l’aula.
  • Sindicar-se via RSS a pàgines/etiquetes d’interès per al docent o per a l’alumnat.
  • Cercar a del.icio.us etiquetes sobre aquells temes que estem treballant a l’aula. Afegir-los a la nostra xarxa.
  • Integrar al bloc les nostres llistes d’adreces d’interès.

 

Diigo

Si ja teniu un compte a Delicious, podeu importar tots els vostres llocs guardats a Diigo, que facilita el canvi molt ràpidament.

Diigo és un servei al núvol amb filosofia i format 2.0. Ens permet accions molt útils per a una lectura més activa dels llocs web que visitem com:

  • Subratllar línies, fragments dels llocs web que visitem amb un llapis fluorescent.
  • Fer annotacions en línia als llocs web que visitem, talment com fem en un llibre que llegim. Aquestes annotacions poden ser públiques (visibles pels usuaris de Diigo) o privades (només per nosaltres). Es fan visibles quan visitem la pàgina i d’aquesta manera podem compartir comentaris amb altres lectors.
  • Guardar a la nostra pàgina de marcadors preferits només els fragments que desitgem, sense haver de guardar tota la pàgina web.
  • Enganxar annotacions tipus post-it per a recordatoris als diferents webs.
  • Guardar captures de pantalla o pàgines com a repositori d’informació que no volem perdre (es guarden com a imatge i també com a pàgina html).
  • Descarregar-nos una barra d’eines al nostre navegador per a guardar amb un click webs que volem, annotar, etiquetar, comentar, marcar per llegir més tard etc. O simplement accedir a la nostra biblioteca de webs preferits molt ràpidament.
  • Accedir als nostres favorits des de dispositius mòbils com el telèfon i/o tablet, gestionar-los o bé llegir-los fora de línia.
  • Importar (des del nostre ordinador o altres comptes) i Exportar els webs guardats.
  • Compartir automàticament els llocs que guardem al nostre web, bloc.
  • Guardar llocs web, imatges, anotacions privadament o públicament
  • Subscriure’ns a una etiqueta o a un usuari d’interès. Cada etiqueta genera la seva URL amb RSS.

Grups de Diigo: Xarxes de Coneixement

Com a persones docents, el potencial més gran que ens ofereix, però, és crear grups amb interessos compartits per a fer la cerca a la xarxa més efectiva i crear repositoris de coneixement interactius.

Podem fer-ho de 2 maneres:

1. Creant una etiqueta pròpia. Per exemple, 1EP1 (1 ESO PROJECTE 1). Així, amb l’etiqueta ja accedim a tots els llocs que els usuaris van guardant sota aquest concepte.

2. Creant un grup o bé seguint-ne un d’existent:

Amb altres docents. Aquesta és l’eina amb més utilitat a l’hora de compartir amb docents els llocs webs existents i nous per tal d’actualitzar coneixement de la nostra especialitat, preparar futures activitats docents i crear xarxa per a seguir aprenent. És molt interessant augmentar la xarxa animant companys docents d’altres centres a crear-se un compte i participar-hi col·laborativament, ja bé sigui formant part del grup, o bé etiquetant amb el nom del curs.

Aneu a http://groups.diigo.com/index per veure els grups existents. Exemples de grups educatius a Diigo:

Amb l’alumnat. Quan es tracta de cercar la xarxa col.laborativament cercar webs d’interès de la matèria, per a treballar en projectes, ampliar els continguts tractats al llibre de text, fer el treball de recerca de batxillerat, etc.

Com compartim un lloc web d’interès amb un grup on pertanyem?

  • El més senzill, és amb la barra d’eines de Diigo al nostre navegador. Simplement clicant la icona Bookmark del navegador de la barra, s’obre aquest menú, per guardar-ho només al nostre compte o bé amb els grups que desitgem:
  • Si ho fem des del web i no tenim la barra d’eines, entrem amb el nostre usuari a diigo.com, cliquem damunt el nostre nom d’usuari, cliquem my library i Add+. Ens sortirà aquest menú, per escollir si guardem un lloc web, una imatge o una anotació.

Al clicar new bookmark, ens apareix un formulari semblant al de la barra d’eines. Assegurem-nos de seleccionar Share with group/compartir amb group.

Com accedim als marcadors que va guardant el grup?

  1. Accedint al lloc web http://www.diigo.com, els meus grups.
  2. Des de la barra diigo del vostre navegador. Us recomanem baixar-la.
  3. És una gran experiència a l’hora de navegar, guardar i consultar webs que marquem.
  4. Des de l’app del mòbil
  5. Subscrivint-nos a les novetats del grup envia Diigo per email, escollint l’opció Alert Settings: al moment, diàriament, setmanalment o bé sense subscripció.

Un manual molt complert de Diigo: Manual básico de Diigo

Altres marcadors socials en línia:

Dropbox

Com heu pogut veure el Dropbox és unn servei d’allotjament d’arxius, fins a 2 Gb en la versió gratuïta, que seria com una capsa comunitària on tothom podem deixar-hi coses pels companys i companyes… Molt interessant.

Scoop.it
Es tracta d’una eina de selecció de continguts en la xarxa.
Symbaloo
Un programa perfecte per un PLE

Deixa un comentari