L’aplicació de les TAC a l’àrea de llengua, com en qualsevol altra assignatura, és el més difícil d’explicar. Cada mestre te el seu mètode i els recursos son molts i variats. Ens atrevirem, malgrat tot a fer unes consideracions.

Àrea de llengua

Aquest document de la Montserrat Bigas, mestra a la UAB, dona bons consells metodològics per a ensenyar llengua: a llegir i escriure: EL LLENGUATGE ORAL I EL LLENGUATGE ESCRIT

Segur que ja coneixeu els recursos de l’Edu365 per a Parvulari i Cicle Inicial, però, si us plau, torneu a fer-hi una ullada.

L’Edu365 també te bonics contes per llegir o projectar a la PDI.

També es pot fer un bon treball de llengua a parvulari i Cicle Inicial amb la web Vols Jugar, que no és només de llengua.

TV3 també ofereix una web molt interessant per incitar la lectura a Primària.

La web de La Vaca Connie és preciosa, amb contes i jocs ideals per parvulari.

Més formal, però divertit, tenim el clàssic Entrena’t per llegir.

La prestatgeria digital permet crear i guardar llibres on-line.

Fins l’alumnat més reticent pot sentir-se atret per fer Storytelling a la xarxa.

També molt motivadora és la proposta d’animacions de la web Improvisa.

Pels grans, que ja tenen correu, la llengua pot ser més dolça si la fan al Parla!

Tot i que sigui aprenentatge per assaig i error, el Galí és un recurs a tenir en compte!.

La web de Geronimo Stilton també conté jocs i llocs on escriure en línia.

Milers i milers de contes a Una mar de contes.

Per treballar l’ortografia mireu-vos aquesta pàgina que no te desperdici.

Més recursos de la xarxa

A la xarxa podreu trobar força diccionaris i enciclopèdies virtuals, alguns són en anglès, però d’altres són multilingües amb moltes possibilitats d’explotació a l’aula.

Diccionaris en línia

  • http://lexipedia.com/spanish/, diccionari que crea un diagrama de relacions per la paraula cercada.
  • http://dicts.info/, Diccionari amb moltes opcions i possibilitat de triar entre diverses llengües, fins i tot el català.
  • http://www.wordnik.com/, especialment útil per treballar a l’àrea de les llengües estrangeres.
  • http://www.undiaunapalabra.com/, diccionari en castellà que cada dia afegeix una nova paraula. Útil per na activitat breu a l’inici de la classe i ampliar el vocabulari dels alumnes.

Enciclopèdies

Viquipèdia

Anem a veure més d’aprop aquesta eina: una enciclopèdia col·laborativa, Viquipèdia, on podeu participar afegint definicions sobre escola o el barri. Un bon exercici de cara a escriure amb correcció de forma autònoma.

La Viquipèdia (Wikipedia, en anglès) és una enciclopèdia lliure, escrita col·laborativament que fa servir un programa lliure wiki anomenat MediaWiki. Hi ha versions en més de 195 llengües, inclosa la catalana, que va ser la segona Viquipèdia del món en crear-se després de l’anglesa i que actualment ja sobrepassa els 100.000 usuaris.

Pràctica 1

  1. Entreu a la Viquipèdia http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada.
  2. Penseu-vos un article, sobre un tema.
  3. Llegiu-vos aquestes instruccions  i… endavant!
  4. Feu un article de prova o escriviu-ne un directament.

L’Escriptori de l’Edu365

Des de l’Escriptori digital de l’edu365 s’accedeix a un conjunt d’eines de gran utilitat per als múltiples treballs escolars. Algunes necessiten d’identificació prèvia, però actualment moltes estan obertes a tothom sense haver d’identificar-se.

Pràctica 2

  1. Accediu a l’Escriptori digitalhttp://www.edu365.cat/escriptoris/escriptori i exploreu:
  • El Diccionari multilingüe, una eina pensada per ser utilitzada a partir del cicle superior d’educació primària.
  • El DIDAC, un diccionari de llengua catalana amb definicions i exemples molt entenedors.
  • Mireu-vos els apartats especialment interessants com els verbs conjugats, làmines i il·lustracions aclaridores i la flexió dels noms i adjectius.
  • L’Enciclopèdia Catalana ens ofereix la Hiperenciclopèdia i el Gran diccionari de la llengua catalana.
Altres recursos
El Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans és un diccionari normatiu que inclou mots, locucions i sintagmes considerats correctes per la norma acadèmica. En principi, l’ús d’aquest diccionari s’aconsella a partir del segon cicle d’ESO i batxillerat. http://dlc.iec.cat/
.
El El Diccionari català – valencià – balear és un diccionari integral, que reuneix lèxic propi de la llengua literària, dialectal, antiga i moderna. Com a singularitat, s’hi troben etimologies de molts mots i la seva transcripció fonètica. Escolarment el seu ús es recomana per a final de l’ESO i el batxillerat.
.
El Diccionario de la Lengua Española de la RAE és un diccionari normatiu en contínua revisió, cosa que permet saber en tot moment les modificacions i les darreres actualitzacions. Els americanismes ja hi estan incorporats. S’hi mostra la conjugació dels verbs. Escolarment és d’ús per a alumnes de segon cicle d’ESO i batxillerat. http://buscon.rae.es/diccionario/drae.htm
.
Diccionaris audiovisuals és un material realitzat per un grup de mestres de les Illes Balears en un curs de formació que pot ser d’utilitat especialment per a l’alumnat nouvingut.http://weib.caib.es/Recursos/diccionaris_audiovisuals/diccionaris.htm
.
El diccionari Clave de la llengua castellana permet cercar paraules de maneres diferents: per “Palabras completas” “Empieza por…”, “Termina en…” o “Contiene”.http://clave.librosvivos.net/
.
A Soft català trobareu un recull de termes informàtics traduïts de l’anglès al català que poden ser d’utilitat per al professorat. http://www.softcatala.org/projectes/eines/recull/recull.htm
.
Diccionarios.com és un portal de l’empresa Spes Editorial que ofereix els seus diccionaris en línia per subscripció, però permeten algunes consultes en obert. Disposa de diccionaris de castellà: de la llengua, sinònims i antònims, conjugador verbal i ideològic.També hi ha diccionaris de traducció al castellà: català, anglès, francès, portuguès, italià i alemany.http://www.diccionarios.com
.
Conjugació verbal: si entreu al portal edu365.cat / escriptori, podeu accedir directament a la conjugació dels verbs del diccionari DIDAC. http://www.edu365.cat/primaria/muds/catala/conjugacio.htm
.
La Universidad de Las Palmas de Gran Canaria ofereixen, per a la llengua castellana, eines de gran interès en procés d’ampliació i de perfeccionament, com són: conjugadors verbals, lematitzadors, diccionari de sinònims i antònims, traductors de pàgines web, etc.
.
Els conjugadors verbals i els flexionadors són eines que a l’aula ofereixen múltiples possibilitats d’aplicació didàctica a qualsevol etapa educativa. http://gedlc.ulpgc.es/index.html

A partir de les eines que aquí s’han presentat us suggerim la programació d’una activitat on, als alumnes, els caldrà revisar l’ortografia, recollir informació enciclopèdica o semàntica, constatar informacions morfològiques, etc.

Premsa

Des de la xarxa podem accedir a diversos diaris virtuals.

  • Diari de Girona, que ens poden interessar per treballar notícies més properes als alumnes.
  • Avui, que ens aportaran notícies segurament més conegudes per als nostres alumnes gràcies a la Televisió.

També podem utilitzar el noticiari del K3 InfoK

Vincles i Galí

Vincles i Galí han estat concebuts com a material d’aprenentatge per a alumnes de procedències geogràfiques i culturals diferents de les nostres i que necessiten adquirir competència bàsica en llengua catalana.

Pràctica 2

  1. Veureu que, actualment, hi ha tres interactius. Són molt similars en la forma però estan graduats per dificultats dels continguts de llengua.
  2. Cliqueu al primer. Observeu la pantalla d’inici: podeu veure que l’activitat està dividida en cinc blocs: Qui sóc, Qui són, Què faig normalment, Què tinc i Què m’agrada. Cadascun d’aquests blocs està dividit en diverses lliçons.
  3. Feu clic a Qui sóc per accedir al primer bloc d’activitats.
  4. Tot seguit, cliqueu a la primera lliçó, Presentació. A la part superior esquerra hi ha unes icones que proporcionen informació sobre el tipus d’habilitat que es treballarà. En passar-hi el cursor, apareix una etiqueta informativa de l’habilitat.

Pràctica 3

El GALI en línia és un curs de català molt interessant per treballar llengua. Pot servir per atendre la diversitat o per ampliar tema.

  1. Entreu al GALÍ  http://clic.xtec.cat/gali/ i escolliu entre la variant del català central, nord-occidental o alguerès i, finalment, Aprenentatge lliure.
  2. Feu clic al primer bloc temàtic, Com s’escriu? Com es pronuncia?, en la modalitat d’Iniciació. Una vegada dins del bloc, escolliu el primer tema, L’alfabet.
  3. Ara apareix una pantalla en què s’ha de triar segons el tipus de connexió a Internet que tingueu. Escolliu la segona, ja que segurament disposeu de connexió ràpida. Una vegada carregat l’applet JClic, accediu a la pantalla de treball.
  4. Ara, seguiu les instruccions que us van apareixent en pantalla per desenvolupar l’activitat. A la part inferior esquerra hi ha uns botons que permeten interactuar amb el programa: anar a l’activitat anterior o següent; recomençar l’activitat; demanar ajuda i obtenir informació de l’activitat, i finalment veure l’informe dels resultats que s’estan obtenint. Els botons actius són de color blau cel, i els inactius, de color gris.
Per l’especificitat i les característiques d’aquest programa, cal tenir present que no només pot ser indicat per a alumnat nouvingut, sinó que també ho és per a altres alumnes de primària i de l”ESO que no han assolit encara d’una manera prou sòlida els continguts de l’àrea. Pot ser especialment adient com a material de reforç i de repàs.
Les activitats proposades a Vincles 1, Vincles 2, Vincles 3 i Gali són majoritàriament individuals. Malgrat tot, el professorat pot organitzar les activitats per parelles i, fins i tot, servir de punt de partida per a activitats de grup.

Prèviament a l’inici de l’activitat prevista pel professorat, cal que cada alumne conegui bé les instruccions d’ús de l’interactiu, especialment les que fan referència a la manera de tractar el so per: enregistrar, escoltar la gravació feta, esborrar, tornar a gravar, guardar i lliurar la gravació al professor/a.

.

Documents col·laboratius

.

Contes digitals

Batalugu recorda l’anyorat Pequeño Escritor: http://batalugu.com. Permet crear contes esplèndits, te bona galeria de fons i d’imatges.

Deixa un comentari