Un cop l’alumnat ha realitzat moltes i bones activitats fent servir les eines TAC, o sense fer-les servir, res millor per motivar-los a tope que publicar els resultats, i compartir-los. Per això és molt interessant tenir una revista d’escola, en paper, o digital. Però encara és més senzill fer-ho a través d’una web o d’un bloc.

Malgrat això, el summum de la motivació, el que encara pot engrescar més l’alumnat, és oferir-li la possibilitat de treballar col·laborativament amb nens i nenes,  nois i noies d’altres escoles. De Catalunya, d’Espanya, d’Europa o del món.

Ho podeu fer fàcilment mitjançant iniciatives com ara la que recentment ha obert el Departament: Classe x Classe i Tauler de Projectes.

Als Països Catalans tenim “Escoles en Xarxa“, una iniciativa en català d’Omnium Cultural, Vilaweb i el Departament, que posa en contacte escoles d’arreu dels territoris de parla catalana.

Una iniciativa més modesta, però que creixerà en el futur, és Escoles Amigues.

O bé gràcies al projecte europeu “Etwinning“, que és internacional, i on, si sou atrevits, podeu contactar amb escoles d’arreu d’Europa.

Espurna proposa un munt de projectes col·laboratius pels mestres i les seves classes:  http://www.espurna.cat/

Recordeu però, les normes de Mayer per a comunicar bé el que vulgueu dir!.

Pràctica 1

  1. Mireu-vos la pàgina web d’Escoles en xarxa.
  2. També la de Projectes en xarxa de la XTEC, on hi ha, per exemple, el Classe x Classe.
  3. Feu el mateix amb la d’Escoles Amigues.
  4. Igualment amb la web dels Etwinning, un projecte europeu.
  5. Debateu les possibilitats pedagògiques d’iniciar una col·laboració d’aquesta mena.
  6. Si us atreviu, doneu-vos d’alta en algún projecte.
  7. Redacteu una entrada al vostre sites web, explicant com inclouríeu un possible projecte d’aquesta mena en la vostra programació d’aula.

Els projectes telemàtics d’iEARN-Pangea

iearn.jpg iEARN són les inicials que designen la International Education and Resources Network (Xarxa Internacional d’Educació i Recursos). Es tracta d’una organització sense ànim de lucre que, des del 1989, fomenta la realització de projectes telemàtics cooperatius entre centres d’ensenyament d’arreu del món.

Entre els seus objectius, cal destacar el foment de les relacions d’amistat entre professorat i alumnat de diferents comunitats, basades en el mutu coneixement i el respecte.

Per assolir aquesta fita, iEARN promou l’ús col·laboratiu de les TIC i ofereix a la comunitat educativa un ampli ventall de projectes i recursos.

Altres projectes telemàtics

 La formiga telemàtica

 http://www.xtec.net/~scapella/la.htm
Intercanvi matemàtic per Internet que pretén potenciar el càlcul, els problemes i la lògica, i vol fomentar la creativitat, la participació i l’aprenentatge cooperatiu. Aprendre d’una manera divertida, veure les matemàtiques com una eina que permet també la diversió, el joc i la comunicació. S’ha adreçat al cicle mitjà i superior de primària i al primer cicle de secundària.

La volta a Espanya amb les matemàtiques

 http://acte.xtec.cat/~scapella/sebas/Volta_Espanya/index.htm
Es tracta de donar la volta a Espanya amb el menys temps possible. Les escoles inscrites poden començar a participar quan els vagi bé. Dins del període del curs escolar. Es contabilitzarà el temps que triguen. Es farà una classificació amb les diferents escoles participants. S’haurà de seguir l’ordre de les 10 etapes. A cada etapa s’haurà de resoldre un exercici de matemàtiques.

Geometria a l’escola

 http://acte.xtec.cat/~scapella/sebas/figures/index.htm
Es tracta de buscar a la vostra escola, objectes, mobles, parts de l’edifici o qualsevol cosa que us recordi a figures geomètriques. S’han de dibuixar i pintar. També es pot fer una fotografia.

Deixa un comentari