[

El PLE

El PLE és l’acrònim de Personal Learning Environnement. És difícil de definir, però podríem dir que és una mena de directori on tenir endreçades totes les eines TAC 2.0 que fem servir.

Podem mirar diversos  exemples de mapes de PLE per anar-nos fent una idea de com és i també com pot arribar a ser el nostre PLE individual: exemples de mapes de PLE

Com fer el vostre mapa de PLE?

Fàcil: contesteu-vos aquestes preguntes: Quines eines, xarxes, recursos feu servir per aprendre, ensenyar i compartir?

Probeu algunes de les eines per a representar-lo, que poder ser:

Recomanem el darrer, més fàcil i intuïtiu.

El portafoli professional docent

Un xic confús i confòs amb el PLE hi ha el portafoli docent. El podem definir com una eina que fan servir molts professionals per a mostrar una selecció dels millors treballs i demostrar la seva competència per a una futura activitat laboral, per exemple.

I els docents?

Tot i haver-n’hi molts tipus  el portafoli docent, en general, és un recull digital un lloc web que inclou mostres de treball i pràctiques docents que es volen compartir per aprendre i col·laborar amb altres docents. Elements que pot incloure el portafoli:

  • Una breu presentació i visió de l’ensenyament
  • Un recull de recursos rellevants per a la vostra pràctica docent
  • Mostres de la vostra activitat professional (articles, presentacions etc)
  • Exemples d’activitats a l’aula
  • Projectes on heu participat
  • Reflexions sobre la pràctica docent
  • Presència a la xarxa: Blocs i llocs web que heu creat, xarxes socials de les quals formeu part, mail de contacte, organització on treballeu etc
  • CV. Currículum Professional: Experiència laboral, premis…

Tot aquesta informació, contribueix a crear-vos una identitat digital, la vostra presència a la xarxa, d’una manera proactiva. En altres paraules, què diu Google o altres cercadors de vosaltres quan algú cerca el vostre nom?

És important no donar via lliure a l’atzar, altres usuaris o google que decideixin per vosaltres la presència que teniu a la xarxa amb els seus rànkings.

De fet podem incloure l’un dins l’altre. Així, el portafoli seria un node més del nostre PLE per a connectar-nos amb la comunitat educativa a internet

Exemples de portafolis professionals de docents

Com veureu, són molt diferents entre sí. És un instrument que permet un alt grau de personalització.

On podem crear els nostre portafolis?

Com hem vist en els exemples anteriors, els llocs web de google és un recurs senzill per a crear portafolis. També són populars eines com blocs, wikis, about.me, pàgines html i d’altres que segur coneixeu o anirant apareixent.

Deixa un comentari