El Còmic

El còmic ha estat sempre un recurs molt motivador per l’alumnat. Molt sovint, nens i nenes que no faran un altre tipus de feina, accediran de bon grat a fer un còmic.

Recursos a la xarxa

Per treballar el còmic és important no deixar de banda aspectes tan importants com el llenguatge visual, la planificació i els punts de vista.

A la web Treballem i juguem amb el còmic, podreu trobar un estudi detallat de la història i la cronologia del còmic, però com no podia ser d’altra manera… en format de còmic, i per tant molt del gust dels alumnes.

Un projecte: el còmic. Un còmic és una estructura narrativa fàcil de llegir i d’interpretar, però difícil de crear. La imatge és, doncs, l’element principal del còmic.

Per obtenir informació sobre diferents còmics del mercat podem anar accedir a la web: http://www.areabase.com/cs.cultura.comic.htm

També podeu accedir a la web sobre el còmic del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació on trobareu un llistat de webs oficials de còmics molt coneguts i enllaços a llibres relacionats amb el tema.

Crear còmics a classe

A la xarxa hi ha moltes aplicacions en línia per la creació de tires de còmics o planes senceres. Caldrà que trieu la més adequada depenent de la vostra proposta didàctica, el nivell dels alumnes i els objectius que us proposeu.

Readwritethink  és una aplicació en línia resulta molt interessant per la creació de còmics. Els alumnes trien els elements que configuren el seu còmic de diferents opcions establertes: nombre de vinyetes, personatges, fons, bafarades,… I escriuen el text que s’han pensat. Un cop fet hi ha la possibilitat d’imprimir-lo.

Comix és d’un estil semblant a l’anterior però potser sembla una mica més professional. Es poden triar però també hi ha l’opció de triar emocions pels personatges, la qual cosa permet que les tires de còmic siguin més complexes. Pot ser molt útil per treballar aspectes de llengua, o treballar vocabulari de la llengua estrangera.

La tercera opció, SuperLame és molt més senzilla i se n’obtenen resultats immediatament. Només cal una foto, una imatge o un dibuix per afegir-hi una bafarada amb el text desitjat.

Finalment, Pixton és una aplicació en línia per a la creació de còmics pensada per a la utilització a les escoles. L’avantatge respecte a les anteriors és que totes les instruccions són en català. El desavantatge és que cal registra-se per utilitzar-lo, tot i que les dades que demanen són un nom d’usuari, nick, una data de naixement i una adreça de correu electrònic.

Propostes d’activitats

Perquè tingueu una idea de les moltes possibilitats de treball que ofereix el còmic, us posem a l’abast diferents adreces on hi podeu trobar experiències dutes a terme en escoles.

Podeu mirar un petit vídeo de la videoteca digital de l’Xtec que es titula El còmic a l’escola on es mostra el procés que segueixen els alumnes de Cicle Incial d’una escola per elaborar el seu propi còmic.

I podeu donar un cop d’ull a aquestes tres propostes:

Tot i que del treball de producció de còmic n’obtenim un resultat molt agraït, no oblidem de fer l’anàlisi. És a partir d’aquesta anàlisi que els nostres alumnes podran obtenir informació suficient que els ajudarà en l’elaboració del seu propi còmic. Per fer-ho, podeu demanar als vostres alumnes que portin aquells còmics que els agrada llegir. Podeu organitzar el treball per parelles o en petit grup.

Deixa un comentari