Que s’utilitzin continguts de la xarxa, no vol dir (en general) que es puguin copiar, manipular o usar amb total llibertat. No tot el material de la xarxa és de lliure ús, s’ha de preveure els anomenats drets d’autor. Si en un material didàctic, o no, hi ha un símbol com aquest ©, és de domini públic que el seu contingut no es pot modificar ni copiar sense el permís del propietari del copyright i, normalment, per poder usar-lo s’haurà de fer la compra corresponent.

Per saber-ho tot s0bre la propietat intel·lectual, mireu-vos aquest SITE XTEC: https://sites.google.com/a/xtec.cat/propietat-intel-lectual/preguntes-ms-freqents

En aquests moments es disposa de les llicències Creative Commons com a llicències alliberades que concedeixen uns drets bàsics, com és el de distribuir el material amb drets d’autor, sense càrrec (…) Els termes de cada llicència depenen de quatre condicions:

(Informació treta de la pàgina de Creative Commons Catalunya)

Reconeixement (Attribution BY): En qualsevol explotació de l’obra autoritzada per la llicència caldrà reconèixer l’autoria.
No Comercial (Non commercial NC): L’explotació de l’obra queda limitada a usos no comercials.
Sense Obres Derivades (No Derivate Works ND): L’autorització per explotar l’obra no inclou la transformació per crear una obra derivada.
Compartir Igual (Share alike SA): L’explotació autoritzada inclou la creació d’obres derivades sempre que mantinguin la mateixa llicència en ser divulgades.

Combinant aquestes quatre condicions es generen les sis llicències que es poden triar:

Reconeixement (BY): Es permet qualsevol explotació de l’obra, incloent-hi una finalitat comercial, així com la creació d’obres derivades, la distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.
Reconeixement – NoComercial (BY-NC): Es permet la generació d’obres derivades sempre que no se’n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l’obra original amb finalitats comercials.
Reconeixement – NoComercial – CompartirIgual (BY-NC-SA): No es permet un ús comercial de l’obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s’ha de fer amb una llicència igual a la que regula l’obra original.
Reconeixement – NoComercial – SenseObraDerivada (BY-NC-ND): No es permet un ús comercial de l’obra original ni la generació d’obres derivades.
Reconeixement – CompartirIgual (BY-SA): Es permet l’ús comercial de l’obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s’ha de fer amb una llicència igual a la que regula l’obra original.
Reconeixement – SenseObraDerivada (BY-ND): Es permet l’ús comercial de l’obra però no la generació d’obres derivades.

Hi ha l’obligació de respectar els drets d’autor i és convenient enregistrar els materials propis creats per a l’ús didàctic.

Emprant la pàgina de Creative Commons Catalunya , es pot fer la llicència del vostre material contestant només 8 preguntes. Després es genera el codi que s’incrustarà a la pàgina web o al document a registrar.

Saber-ne més…

Les llicències Creative Commons són diverses llicències de copyright (drets d’autor) alliberades el 16 desembre de 2002 per Creative Commons (http://creativecommons.org/), una corporació sense ànim de lucre dels Estats Units fundada el 2001. Les llicències Creative Commons estan al moment disponibles en 43 jurisdiccions diferents d’arreu del món, juntament amb altres 19 més en desenvolupament. Les llicències per jurisdiccions fora dels Estats Units estan sota la competència de Creative Commons International. (font: http://es.wikipedia.org/wiki/Licencias_Creative_Commons)

Pel que fa a l’àmbit jurisprudent que ens afecta de manera més directa, els llocs de referència en matèria de llicències Creative Commons són http://cat.creativecommons.org/ i http://es.creativecommons.org

Tipus de llicències de Creative Commons

Moltes de les llicències, en particular totes les llicències originals, concedeixen certs “drets bàsics” (baseline rights), com el dret a distribuir l’obra amb drets d’autor, sense càrrec. Algunes de les llicències més noves no concedeixen aquests drets. Els termes de cada llicència depenen de quatre condicions.

  • Reconeixement (BY): El beneficiari de la llicència té el dret de copiar, distribuir, exhibir i representar l’obra i fer obres derivades sempre que reconegui i citi l’obra de la manera especificada per l’autor o el llicenciant.
  • No comercial (NC): El beneficiari de la llicència té el dret de copiar, distribuir, exhibir i representar l’obra i fer obres derivades per a fins no comercials.
  • Sense obres derivades (ND): El beneficiari de la llicència només té el dret de copiar, distribuir, exhibir i representar còpies literals de l’obra i no té el dret de produir obres derivades.
  • Compartir amb la mateixa llicència (SA): El beneficiari de la llicència té el dret de distribuir obres derivades sota una llicència idèntica a la llicència que regula l’obra original (vegeu també copyleft.)

Llicències Hi ha sis tipus principals de llicències de Creative Commons:

  • Reconeixement (CC-BY)
  • Reconeixement-Compartir amb la mateixa llicència (CC-BY-SA)
  • Reconeixement-Sense Obres Derivades (CC-BY-ND)
  • Reconeixement-No Comercial (CC-BY-NC)
  • Reconeixement-No Comercial-Compartir amb la mateixa llicència (CC-BY-NC-SA)
  • Reconeixement-No Comercial-Sense Obres Derivades (CC-BY-NC-ND)

Deixa un comentari